dimarts, 30 d’abril del 2013

Enciam

Les Plantas que cultimarem: http://blocs.xtec.cat/hortelturo/productes-de-lhort/
Enciam
Descripció:Planta anual o bianual, que inicialment forma una roseta de fulles de fins a 20 cm de llarg i que quan floreix forma una inflorescència amb flors blanques i fruit en forma d'aqueni allargat.
Fotos:
 
 

Quan es planta:Si creix només un vegetal amb els tomàquets, que hauria de ser l'enciam. L'enciam és tan fàcil, ocupa poc espai, i fins i tot es pot créixer entre les flors.

Enciam creix durant moltes setmanes en el clima temperat de la primavera i la tardor. L'enciam de fulla és fàcil de ficar al mig i baix vehicles més alts, i és perfecte per als contenidors. Consulti el nostre catàleg en línia per a més informació sobre els diferents tipus.

Quan es cull:És de la família de les compostes, igual que l'enciam i la carxofa.  En zones de clima temperat es sembra a la tardor o hivern i es cull a l'hivern o primavera.

Producció mundial:L'enciam té el seu antecessor en una espècie silvestre que creix en la Major part de les zones temperades del planeta, per la qual cosa el seu origen geogràfic no és clar. Es conrea sobretot a Àsia, amb la meitat de la producció mundial, seguida d'Amèrica del Nord i Europa.
Avui dia l'origen de l'enciam no està molt clar, ja que existeix un enciam silvestre, Lactuca scariola, que creix en la Major part de les zones temperades. Era coneguda pels sumeris, egipcis, perses i romans. L'ús de l'enciam va disminuir durant l'Edat Mitjana, però va tornar a posar-se de moda durant el Renaixement. Al segle XVI l'enciam romà va ser introduïda a França, d'on va passar a Anglaterra. Avui dia és consumida a tot el món.

Per continents, el principal productor és Àsia, amb la meitat de la producció mundial. Li segueixen Amèrica del Nord i Europa. La producció per continents és:

ContinentMilers de tones%
Àfrica63-
Àsia8.42850
Europa3.56021
Amèrica del Nord4.50227
Sud-amèrica2081
Oceania1651
Total16.926100

Font: Anuari FAO de Producció, 2000 El principal país productor d'enciams és Xina, seguida d'Estats Units. Amb menys producció estan Espanya, Itàlia i l'Índia.

dimarts, 23 d’abril del 2013

Com es fa un Hort

Com Es fa un Hort :
1.Desbrossar Treure la herba, i també treure la brossa. Ranca les males herbes, treure les amb la rel.
També treure les escombraries: papes llaunes etc.
2. Treure les lantes que hi ha a la soper fici i les qeue hi ha dins la terra .
3.Remoure un 


dimarts, 16 d’abril del 2013

poal i viladoradis

Poal i Viladordis

Busqueu informació sobre el poal i sobre viladordis hem de contesta a les segons preguntes.

1.Quina relació i ha entre a quest dos llocs i l'agricultura de regadiu.
Són espais agrícoles d’horta originats per la construcció de la Sèquia i els seus ramals de rec a partir de l’Edat Mitjana, que s’estenen per dos àmbits identificables a l’est i a l’oest del barri del Guix: el Poal i Viladordis. És un patrimoni viu de la ciutat que cal incentivar, posar en valor i potenciar per evitar la seva progressiva regressió com a horta.

2.Que es l'agricultura del regadiu.
 L'objectiu de regar és augmentar la producció i permetre el desenvolupament normal de les plantes en cas de dèficit d'aigua induït per l'escassedat de les precipitacions, un drenatge excessiu (terres sorrenques) o per una baixa capa freàtica.


3.Que es la Sèquia?Per que servei
La Sèquia de Manresa és un canal de regadiu cabdal en la història de Manresa. Té un recorregut de 26,7 km, un desnivell de 10 m i un cabal de 1 m³/s.  Aquest canal, projectat amb una extraordinària visió de futur, va servir per acabar amb els problemes de sequera a la ciutat i, encara actualment, aporta un cabal d'aigua suficient per abastir Manresa i algunes poblacions de la seva rodalia.


4.Quins són els productes del regadiu de lorta de Manresa.
El horts de manresa son
Blat de moro, llegums, patates, síndria, seva,tomàquet 
    


5.Que vol dir poal i que significa viladordis 
 és un terreny per l'agricultura de manresa


Que vol dir Viladordis?
És un patrimoni viu de la ciutat que cal incentivar.
És una entitat de població i barriada a l'est del nucli urbà de Manresa, vorejant la dreta del riu Llobregat.
   

dimecres, 3 d’abril del 2013

El Crèdit de síntesi:

El Crèdit de síntesi:
Que hem fet durant el crèdit de síntesi:
Teniem que agafa totes les llibretes i fer un index casi a totes i arreglaro i despres cada materia ens diuen el que tenim que fer 

La primera és?
   Orientació:Ens ha donat la professora asumpte una fulla jo i la meva compañera del grup i alla havia tot el que tenim que fe unes preguntes del dussier de Orientació i nosaltres les teniem que respondre en un full apart es tot lo que hem fet.

La segona Materia És?
          Socials:Es amb la dolos simon ens ha donat les coses que teniem que acaba i uns dos fulls on hi ha un resum de una peli que es diu tibet i unes preguntes de la  pel·licula la teniem que veure tota i fer un resum curt i contesta les preguntes i com he dit ens ha tornat les coses que teniem qe acaba les ham cavar tot i al final els teniem que entrega a la nostra professora dolos.



La tercera Materia És?
      Mates:En mates ens han donat un dossier per fer i amb aquell dossier podrem aprovar el segon trimestre i ell teniem que fer tot per entregar a la nostre professora de mates i al final ens dona la nota si hem aprovat o no.

La Quarta És?
     Català:En català ens han donat també un dossier que el teniem que fer tot a la llibreta i entregaro a la nostre professora tresa.

La Cinquena És? 
    Experimentals:També ens han donat un dosser per fer del parc de l'agulla i un resum i el teniem que entrega hem fet un escursion al parc de l'agulla amb els de la meva clase els han dona un full qe teniem qe fer alla teniem que fer fots del arbres que hi ha alla i despres fero tot al full i en dia de classe entregaro al nostre frofessor ignasi i ell ens fara la nota.