dimarts, 14 de maig del 2013

Les Plantas que cultimarem:
Tomàquet
Descripció:els tomaquets son un aliment valuos que contenen altes quantitats de vitamines i sals de potassi. Fruita fresca, suc de tomaquet es recomana com un producte dietetic en pacients amb alteracio del metabolisme, de baixa acidesa del suc gastric, mentre que prendre alguns medicaments, el que porta a un esgotament de les sals del cos, malalties de potassi, el fetge. Tomaquet suc es util per als nens, pacients debilitats.
Fotos:
  

Quan es planta:final de primavera
Quan es cull:després de 3 mesos
Producció mundial:220.000 tones l'any 2007

dimarts, 30 d’abril del 2013

Enciam

Les Plantas que cultimarem: http://blocs.xtec.cat/hortelturo/productes-de-lhort/
Enciam
Descripció:Planta anual o bianual, que inicialment forma una roseta de fulles de fins a 20 cm de llarg i que quan floreix forma una inflorescència amb flors blanques i fruit en forma d'aqueni allargat.
Fotos:
 
 

Quan es planta:Si creix només un vegetal amb els tomàquets, que hauria de ser l'enciam. L'enciam és tan fàcil, ocupa poc espai, i fins i tot es pot créixer entre les flors.

Enciam creix durant moltes setmanes en el clima temperat de la primavera i la tardor. L'enciam de fulla és fàcil de ficar al mig i baix vehicles més alts, i és perfecte per als contenidors. Consulti el nostre catàleg en línia per a més informació sobre els diferents tipus.

Quan es cull:És de la família de les compostes, igual que l'enciam i la carxofa.  En zones de clima temperat es sembra a la tardor o hivern i es cull a l'hivern o primavera.

Producció mundial:L'enciam té el seu antecessor en una espècie silvestre que creix en la Major part de les zones temperades del planeta, per la qual cosa el seu origen geogràfic no és clar. Es conrea sobretot a Àsia, amb la meitat de la producció mundial, seguida d'Amèrica del Nord i Europa.
Avui dia l'origen de l'enciam no està molt clar, ja que existeix un enciam silvestre, Lactuca scariola, que creix en la Major part de les zones temperades. Era coneguda pels sumeris, egipcis, perses i romans. L'ús de l'enciam va disminuir durant l'Edat Mitjana, però va tornar a posar-se de moda durant el Renaixement. Al segle XVI l'enciam romà va ser introduïda a França, d'on va passar a Anglaterra. Avui dia és consumida a tot el món.

Per continents, el principal productor és Àsia, amb la meitat de la producció mundial. Li segueixen Amèrica del Nord i Europa. La producció per continents és:

ContinentMilers de tones%
Àfrica63-
Àsia8.42850
Europa3.56021
Amèrica del Nord4.50227
Sud-amèrica2081
Oceania1651
Total16.926100

Font: Anuari FAO de Producció, 2000 El principal país productor d'enciams és Xina, seguida d'Estats Units. Amb menys producció estan Espanya, Itàlia i l'Índia.

dimarts, 23 d’abril del 2013

Com es fa un Hort

Com Es fa un Hort :
1.Desbrossar Treure la herba, i també treure la brossa. Ranca les males herbes, treure les amb la rel.
També treure les escombraries: papes llaunes etc.
2. Treure les lantes que hi ha a la soper fici i les qeue hi ha dins la terra .
3.Remoure un 


dimarts, 16 d’abril del 2013

poal i viladoradis

Poal i Viladordis

Busqueu informació sobre el poal i sobre viladordis hem de contesta a les segons preguntes.

1.Quina relació i ha entre a quest dos llocs i l'agricultura de regadiu.
Són espais agrícoles d’horta originats per la construcció de la Sèquia i els seus ramals de rec a partir de l’Edat Mitjana, que s’estenen per dos àmbits identificables a l’est i a l’oest del barri del Guix: el Poal i Viladordis. És un patrimoni viu de la ciutat que cal incentivar, posar en valor i potenciar per evitar la seva progressiva regressió com a horta.

2.Que es l'agricultura del regadiu.
 L'objectiu de regar és augmentar la producció i permetre el desenvolupament normal de les plantes en cas de dèficit d'aigua induït per l'escassedat de les precipitacions, un drenatge excessiu (terres sorrenques) o per una baixa capa freàtica.


3.Que es la Sèquia?Per que servei
La Sèquia de Manresa és un canal de regadiu cabdal en la història de Manresa. Té un recorregut de 26,7 km, un desnivell de 10 m i un cabal de 1 m³/s.  Aquest canal, projectat amb una extraordinària visió de futur, va servir per acabar amb els problemes de sequera a la ciutat i, encara actualment, aporta un cabal d'aigua suficient per abastir Manresa i algunes poblacions de la seva rodalia.


4.Quins són els productes del regadiu de lorta de Manresa.
El horts de manresa son
Blat de moro, llegums, patates, síndria, seva,tomàquet 
    


5.Que vol dir poal i que significa viladordis 
 és un terreny per l'agricultura de manresa


Que vol dir Viladordis?
És un patrimoni viu de la ciutat que cal incentivar.
És una entitat de població i barriada a l'est del nucli urbà de Manresa, vorejant la dreta del riu Llobregat.
   

dimecres, 3 d’abril del 2013

El Crèdit de síntesi:

El Crèdit de síntesi:
Que hem fet durant el crèdit de síntesi:
Teniem que agafa totes les llibretes i fer un index casi a totes i arreglaro i despres cada materia ens diuen el que tenim que fer 

La primera és?
   Orientació:Ens ha donat la professora asumpte una fulla jo i la meva compañera del grup i alla havia tot el que tenim que fe unes preguntes del dussier de Orientació i nosaltres les teniem que respondre en un full apart es tot lo que hem fet.

La segona Materia És?
          Socials:Es amb la dolos simon ens ha donat les coses que teniem que acaba i uns dos fulls on hi ha un resum de una peli que es diu tibet i unes preguntes de la  pel·licula la teniem que veure tota i fer un resum curt i contesta les preguntes i com he dit ens ha tornat les coses que teniem qe acaba les ham cavar tot i al final els teniem que entrega a la nostra professora dolos.



La tercera Materia És?
      Mates:En mates ens han donat un dossier per fer i amb aquell dossier podrem aprovar el segon trimestre i ell teniem que fer tot per entregar a la nostre professora de mates i al final ens dona la nota si hem aprovat o no.

La Quarta És?
     Català:En català ens han donat també un dossier que el teniem que fer tot a la llibreta i entregaro a la nostre professora tresa.

La Cinquena És? 
    Experimentals:També ens han donat un dosser per fer del parc de l'agulla i un resum i el teniem que entrega hem fet un escursion al parc de l'agulla amb els de la meva clase els han dona un full qe teniem qe fer alla teniem que fer fots del arbres que hi ha alla i despres fero tot al full i en dia de classe entregaro al nostre frofessor ignasi i ell ens fara la nota.




dissabte, 30 de març del 2013

Expedició fotogràfica al Parc de l'agulla.

Expedició fotogràfica al Parc de l'agulla:

Volum=(Fondària X perímetres X radi): 1023 V=4x1023x200= 409.200
                                                                                  2
1.Centre de visitants del parc de l'agulla
2.Ànec coll verd
3.Pins pinyers
4.párquing de caravenes
5.vegetació aquática
6.Bar
7.Pont petit i bassar dels ànecs
8.Altres arbres (5 arbres diferents pins)
9.Font.

Parc de l'Agulla
.El radi del llac és de 200 metres i la fondària aproximada de 4 metres només et faltarà saber el preímetre per fer l'operació. Cada passa teva és aproximadament 1 metre, quantes passes necessites fer per donar una volta al llac? El número de passes serà el número de metres del perímetre del llac.


Es;
                  2

2.Per cada punt indicat en el mapa haurà de fer tres fotografies. A més, d'una breu explicació de què has vist o has fotografiat.
Centre de Visitants del Parc de l'Agulla;
Es de on entren espai d’interpretació que ha d’ajudar al visitant a entendre el què és la Sèquia i convidar-lo a descobrir el Parc i tots aquells recursos turístics i culturals que hi ha en el seu entorn on poden hana tots i es un lloc visitat molt.













Els Ànec:
El Ànec son de color verd per la part del coll i també   és una espècie d'ànec que viu a prop dels rius i els estuaris.














Pins i Pinyers
Els pins i pinyer, és una espècie de pi dins la família Pinaceae caracteritzat per tenir la llavor comestible: el pinyó, ja que si bé els pinyons d'altres espècies europees de pi també es poden menjar, són molt més petits (hi ha espècies americanes amb pinyons grans que s'exploten comercialment).
El principal arbres del Parc de l'Agulla és els pins pinyers
  























Les caravanes:A quet es el parc de les caravanes estan situades al gustat del  bar. Hi han moltes familes que deixen les seves caravanes al Parc de l'Agulla aparcades.












Bar:
El bar es on van a veure alguna cosa i també esta situat al darrer del cantre visitants de l'Parc de l'Agulla.



    








Vegetació aquàtica:
Aquestes plantes que estan a l'estany es per reduir la matèria orgànica i els nutrients de l'aigua.









Pont petit 
És un pont petit per accedir al bar.














Altres arbres
Son els altres arbres qe hi ha al parc son alts i de tot tipu 



















 Font:
En la font del parc de l'agulla hi han dos fonts.


dimarts, 5 de març del 2013

COM ES FA UNA PRESENTACÓ

Com es fa una presentació;
Busqueu informació sobre com s'ha de fer una presentació d'un tema davant del públic: Buscar informació sobre: materials necessaris, fonts d'informació,

Materials necessaris
A vegades ens fra falta suport tècnic: un micròfon, alta veus, coordinador, un canó.
També necessiten un guió sobre el que hem de parlar.


Fonts d'informació

Les fonts d’informació són aquells objectes o subjectes que
generen, contenen, subministren o transfereixen informació.
Tipus de fonts d’informació

Podem distingir dos tipus de fonts d’informació:
1. Fonts primàries: donen accés directe a la informació. 
Exemples: diccionaris, enciclopèdies, etc.
2. Fonts secundàries: recopilen informació sobre les fonts primàries, és a dir, són fonts de referència que no 
ofereixen coneixements nous però que faciliten l’accés a les fonts primàries. Exemples: catàlegs, bases de 
dades, portals temàtics, etc.



To de veu:
Tenim que vocalitzar bé les paraules, procurar no mantenir un to monòton, modular la veu: puja i baixar el to, canviar el ritme, marcar els accents. Cal fer pauses per separar les idees i els diferents apartats, controlar el volum de veu, no parlar ràpid.
Guió:
Per fer una presentació tenim que preparar un bon guió, el públic no es el teu enemic i no tenim que pensar en la gent sinó en el missatge que volen donar.

dimecres, 20 de febrer del 2013

Paraules del Diccionari


Septentrional:Natural, originari, de les regions del nord
Temporada:És propi de una determinada poca de l'any.
Omnívor:Són aquells organismes que s'alimentan tant d'animals com de plantes.

Els volcans

La Garotja: 
La garotja hi ha una sencuantena de grau tots a pagats, pero si es despertessin farian una bona destrosa, per que la població diu, literalment entre volcans.
La millo manera de veure és com estan situats els volcans de olot és des de l'aire. la reporera del vidio puja en un globos juntament amb el millo espert en volcans del mont.
La roperter també es dedica a ascalar el volcant coscat.

ACTIVITATS:
1.Que exposan els volcans
Els volcans actius emeten magma. Aquesta magma pot projecar, escampar o volatilitzar, segons es tracti de matèries sòlides, liquides o gasoses.

2.Quina relació hi ha te amb una ampolla de cava d'un volcà.
 Quan agafas una cava i començà a moure hi ha molta pressió, dins de la cava hi ha el gas i líquid que
 finalment quan mou's el tap de la cava  surt per la  pressió que hi ha, es el mateix que passa amb un volcà,
 que expulsa el magma i la lava.


3.Com és pot dectat un volcant entre en adobsió
Comença per la projecció del culot de lava solidificada, trencat en multitud de fragments. Però passa també, de vegades, que el cràter canvia i que l'erupció es produeix en un altre punt de la superfície. Una columna de fum, formada de pols i lava, vapor d'aigua i gasos diversos, s'eleva des del volcà, aconseguint, de vegades, altures de fins a 11.000 metres. Durant la nit, el volcà s'il · lumina pels reflexos de la lava incandescent.
La majoria dels volcans emeten diversos tipus d'advertències abans que comenci l'erupció. Encara que una erupció volcànica pot passar sense cap tipus de senyal prèvia, el més probable és que certs fets ens avisin de la propera erupció.

4.feu un breu resum del vidio.
En el vidio hi moltes coses dels volcans hi ha coses que jo no sabia del vocans com són les pedres si son grans o no com són i moes coses mes com es el terra dels volcans la sora 

5.Qui diferenci hi ha ente laba i magma
 La lava és magma que durant el seu ascens a través de l'escorça terrestre, arriba a la superfície. Quan surt   a la superfície, la lava sol tenir temperatures que oscil · len entre 700 ° C i 1.200 ° C. A diferència del magma que refreda lentament a grans profunditats.

6.Que son mes bones les monjetes de la garoja.
Per la terra per què te meny calci.

7.Quines cunsacuencies van tenir la explosió del volca tembora
L'erupció d'un volcà a la allunyada Islàndia ha posat de cap a gran part dels aeroports del nord d'Europa.

8.Per produir una bomba volcanica son més perilloses de les sendres.
Una erupció volcànica és una emissió violenta a la superfície terrestre de Matèries procedents de l'interior del volcà.

Busca informacio: Sobre altres volcans de europa.
Volcà:
Un volcà és una estructura geològica per la qual emergeix lava (roca fossa) i gasos de l'interior del Nucli d'un planeta. L'ascens succeeix generalment en Episodis d'activitat violenta denominats erupcions. En acumular-se el material que sorgeix de l'interior és forma una estructura cònica en la superfície que Pot formar elevacions des d'unes centenes de metres Fins a uns Quants quilòmetres.




Volcans actius:

Els volcans actius són aquells que entren en activitat eruptiva. La majoria dels volcans tan sols de manera ocasional entren en activitat i romanen en repòs la major part del temps. Afortunadament per als éssers vius, que pateixen la seva força destructiva, només uns pocs estan en un procés d'erupció contínua.












Volcans adormits i extints:


Els volcans adormits són aquells que mantenen certs senyals d'activitat, com poden ser l'existència d'aigües termals, i han entrat en activitat de manera esporàdica. Dins d'aquest tipus d'activitat solen considerar-se les fumaroles i els volcans amb uns llargs períodes d'inactivitat entre erupció i erupció.
És difícil distingir un volcà extingit d'un que està adormit. Els volcans generalment se'ls considera extints si no hi ha registres documentats de la seva activitat.